Възникването на религиозните течения в човешките  цивилизации може би произхождат благодарение дейността на бактерии в нашата микрофлора, които „препрограмират“ мозъка  към възприятие на свръхестествени явления. До такъв извод достигнаха биолози от Московския държавен университет.


          За способностите паразити да управляват съзнанието на хазяина чието тяло населяват, за биолозите това е отдавна известен факт. Например гъби от рода Ophiocordyceps превръщат своя преносител (мравки) в зомби. Те го принуждават да умре в точно определена точка на мравуняка, за да могат да заживеят в максимално нов брой тела.

Разпространяващи се при всички птици и бозайници, включително и човек едноклетъчно същество Toxoplasma е в състояние да промени поведението на един заразен бозайник, което води до необратими промени в работата на мозъка. Например, мишката се превръща в „безстрашен“ гризач, в близост с котка, не бърза да спаси живота си. При хората се проявява като склонност към ирационални действия и дори самоубийство.

Изследване на руските учени бе публикувано в списание Biology Direct, като техните предположения са, че паразити може би са ключа за сформирането на религиите, съществуващи в сегашния ни свят.

Учените аргументират своите изводи с няколко фактора:

          Първо, чревната микрофлора контролира човешкия апетит, склонността към затлъстяване и хранителни предпочитания, въздействат върху нервните клетки на червата и мозъка, според РИА „НОВОСТИ“.

          Второ, еволюционисти и историци потвърждават: религиите и други форми на вярвания се разпространявали в минало и сегашно време като епидемичен вирус. Това наподобява на културното и интернет пространство, използвайки „заразни“ Мем идеи (терминология внесена от Ричард Докинс).
Руските биолози са уверени, че този процес е производен и в биологическото пространство посредством своеобразен „БиоМиймове“, в ролята на който могат да влязат бактерии, подобни на мидихлорианите от знаменитите „Междузвездни Войни“, даващи супер сили на джедаите и ситите.

          В подкрепа на това, тяхното мнение се оповава на явлението, че всички основни религии включват публични ритуали, които насърчават разпространението на болестта, например: обрязването в юдейската религия, евхаристията в християнството, хадж в арабския свят, земните поклони в исляма и къпането в Ганг в индуизма.

Къде могат да се крият религиозните „Мидиохлориани“?

Авторите на статията считат, че тяхното находище може да бъде както в червата така и в самия мозък на човека. Как можем да ги намерим? На този етап, руските биолози признават трудностите в доказването на тази хипотеза.
Нашата микрофлора съдържа огромно число бактерии и вируси, което общо число е 10 пъти превишаващо числото на броя клетки изграждащи нашия организъм, а броят на видовете надхвърля стотици хиляди.

          Докато ги изучават и подреждат в схематичен вид, в близко бъдеще, както отбелязват Панчин и Тузников, ще бъде създадена нова технология, която ще помогне да се разкрие ролята на всеки микроб в нашето тяло и тогава ще видим дали сме среда за разнасяне на религиозни бактерии. Ако тази хипотеза е вярна, то употребата на антибиотици би трябвало да доведе до намаляване на религиозността, което по принцип може да се провери сега.


Подготвил: Д-р Свилен Калинов

Източник: Biology Direct