ВТОРА ЧАКРА – НЕПРИЛИЧНО ПОВЕДЕНИЕ  

CHAKRAS - allbig-verticalChakra02Свадхисана- собственото място на себеосъзнатостта. Бива назовавана по различни начини. Гонадна или сакрална, тази чакра е свързана с енергетичната локация на сексуалността.
Намира се на нивото на пубисната кост.

Елемент на свързване е Вода.

Нейният спектър  на светлината е оранжево, олицетворяващ здраве, индивидуалност, самоувереност и обновление.

Символът на тази чакра – вода е свързан с половите жлези и пикочо-половата  система  и отделящите се телесни флуиди по време на оргазъм. Тук се изразява изначалната ни дуалистична природа. Постоянната вълна на привличане и оттегляне, в постоянен танц на полярностите. Неосезаемо за нас, една или друга характерна черта взема превес  в поведението ни, въз основа на нашата мъжка или женска природа.

Втората чакра символизира точката на равновесие между съзнанието и либидото.

Често, нуждата от канализиране на тази енергия се проявява, като сексуален нагон – желание за множество сексуални контакти, с един или повече партньори, по стандартен, или нестандартен начин. В други случаи, неканализираната енергия в базисните чакри, може да се прояви, като блокаж – абсолютна липса на сексуално желание – асексуалност.

Често срещан страх в нашето общество е, че хората, които не правят секс, боледуват. На практика обаче, причината за боледуването на тези хора е наличието на енергиен блокаж на нивата на първите чакри. Тази енергия трябва да се реализира: в най-първичен смисъл, тя може да бъде реализирана чрез секс. По-осъзнатият вариант на реализиране обаче, остава медитацията – тя ни дава възможност да претворим този поток на енергия, да го канализираме и да го насочим нагоре, което не само ще освободи застойните процеси, но и ще балансира по-високите енергийни нива (чакри). Този баланс ще ни осигури не само усещане за благодат, но и ще ни направи по-креативни и по-осъзнати.
От психоенергетична гледна точка,  втора чакра се разглежда, като основен поток на енергията на живота. Изворът на нашите копнежи, желания, усещания, удоволствия, емоции, коренът на чувствената емоция и сексуалността.

Хората с прекалено много или малко концентрирана енергия в тази чакра са склонни да разглеждат взаимоотношенията си предимно от сексуална гледна точка.

Има източни медитативни школи, практикуващи тантрична йога. Тяхната практика се изразява в канализиране на сексуалните енергии като източник на мистични преживявания.

На физическо ниво чакрата е свързана с гонадите, репродуктивните органи, пикочния мехур, дебело и тънко черво както и апендикса.

Анатомично нашата връзка с ендокринна система са лайдиговите клетки и яйчниците. Според много автори, има разлика в разположението на тази чакра при хората, родени на Изток и Запад. При сливането на две такива различия се появява нова система.
При жените много често този дисбаланс  на физическо ниво се изразява,  като рак на шийката на матката. Други прояви са колита, тумори на пикочния мехур, различни сексуални дисфункции, простатит, болки ниско в гърба и други проявления в органите свързани с тази чакра.

Практики за хармонизиране
Практикуващите медитация, използват  съсредоточаване върху зоната на чакрата ежедневно в рамките на минимум 5 минути. Цвета който се визуализира върху зоната на чакрата е оранжев.

За звукови вибрации Мантрата е ВАМ. Продължителното и отекващо повторение на гласната Оуу също допринася за настройка в тази област. Употребата на външни вибрационни стимули за чакра 2 са настроени на 288 Hz честота. Музикалния тон чрез който се въздейства е Ре. При успешна практика усещането което изпитва тялото ви от зоната на чакрата наподобява слънчев изгрев изпълващ ви с живителна енергия и усещане за освобождаване от невидимо за вас напрежение.
Пожелавам ви сбъдване.

 

Подготвил:  Свилен Калинов