ПЪРВА ЧАКРА – ПЪРВИЧЕН ИНСТИНКТ.

Първата чакра се нарича Муладхара (корен, подкрепа) от „мулад“ – корен, „хара“  – енергия. Тя е нашият корен, базовият център, който отразява степента на нашето заземяване в дейността си, нашата изначална енергия, а от там и капацитета на личността.

Намира се в основата на гръбначния стълб, нейният елемент  е земя.

Цвета, на който отговаря или излъчва е червен.

Първата чакра символизира материалния свят. Тя пряко повлиява  върху способността на човека да се свързва със Земята и ежедневно да функционира върху нейната плоскост.

От психологична гледна точка  е свързана с основните инстинкти за оцеляване, както и  първичния ни страх от физическо нараняване. Първата чакра е носител на инстинктите, проводили ни през еволюцията. Тя е нашата консервативна и базисна връзка с предците ни. Първа чакра отговаря за оцеляването и възпроизвеждането.

Реактивността на организма, диктувана от  тази чакра е борба и бягство(fight or flight). Тя е първата чакра, реагираща на стрес, контактуваща с надбъбречните жлези и участник в пулсовото отделяне на  адреналин. По оста първа-трета чакра става и първичната връзка между стреса и сексуалността, защото базисният източник на сексуалните ни инстинкти са първа и втора чакра.

Сексуалната проява на първа чакра е репродукцията. Инстинктът за оставяне на потомство. Дисбалансът в оста първа-трета чакра се свързва със стерилитета. На енергийно ниво, една от причините за стерилност на двойка може да бъде несходство на двете полярности (информацията съдържаща се в енергийните полета на мъжа и жената е несъвместима). Съвместимостта помежду им  е свързана предимно с техните кармични записи – тук и сега тези енергии са в несходство за оставяне на поколение.

В психосоциален план, често явление при излишък на енергия в първа чакра е проявата на параноя по отношения на светоосезанието. Тези хора са настроени реактивно, отбранително, до гневно към обкръжението си. За тях, предпазливостта е въпрос на оцеляване, поради очакването всеки момент да бъдат атакувани-незнайно от кого или защо. Те илюстрират с поведението си така наречения манталитет на джунглата.

Обратното състояние – липса на енергия води до липса на воля за живот.
Tази дисфункция се проявява в придържане към остарели модели на мисли и програмни записи и невъзможността да се освободим от миналото.

Първа чакра е свързана с репродуктивните органи и отделителните отвърстия, ректума, ануса и уретрата.

Ендокринната и връзка са гонадите.

Тази чакра е свързана пряко с 2-ра и 3-та чакра.

На физическо ниво, дисфункцията на първа чакра води до нарушаване на равновесието в процесите  абсорбция, асимилация и задържане. Явленията, които най-често се наблюдават,  са запек или разстройство, също така болестни явления в пикочно-половата система.
Практики за хармонизиране

Практикуващите медитация, се  съсредоточават върху зоната на чакрата ежедневно в рамките на минимум 5 минути. Цвят за визуализация на мястото на чакрата е огнено червен.

За звукови вибрации Мантрата е ЛАМ. Продължителното и отекващо повторение на гласната У също допринася за настройка на тази област. Звученето повече наподобява (Ух) но за да бъдете достатъчно конкретни желателно е да се посъветвате с инструктор по медитация или йога. Употребата на външни вибрационни стимули за чакра 1 са настроени на 256 Hz честота. Музикалния тон чрез който се въздейства е Ре. При успешна практика усещането което изпитва тялото ви от зоната на чакрата е заземяване и готовност за посрещане на живота в настоящия момент.
Пожелавам ви сбъдване.

Подготвил:  Свилен Калинов

1-chakra 2-chakra 3-chakra 4-chakra 5-chakra 6-chakra 7-chakra