ТРЕТА ЧАКРА – ГЕНЕЗИС

CHAKRAS - allbig-verticalChakra03

Манипура– блестящ скъпоценен камък. Този скъпоценен камък изиграва огромна роля в нашето светоусещане и много често е крайъгълният камък на нашите разбирания. Затова се явява, най-често срещания локус на енергийни блокажи.

Намира се на нивото на пъпа.
Елемент на свързване е Огън.

Спектърът който излъчва цветово чакрата е жълто. Цвят  на слънцето, светлината, златото, интуицията и магическите способности. Баграта на вечността, така както златото е металът на вечността. Описван, като цвят на боговете и своеобразен двигател на силата и младостта. В Египет  жълтото е било свързвано със завист и лош поглед, при юдеите – със смърт, а при китайците – с добродетел, плодородна земя и семейна плодовитост. Златножълтото е израз на уравновесеност и хармония. За Троянците е символика за гордост и ревност, в Исляма е знак за мъдрост и добър съвет, докато бледожълтото се свързва с предателство и разочарование. Видимо е  дуалистичното  понятието за самия цвят, въз основа на времената в които са се разкривали тези знания. В наши дни, този цвят най-общо символизира блясъка на духовното, мъдростта, любопитството, познанието и снизхождението.
Трета чакра, като силен огнен енергиен център,  има ролята да прегаря нашите стари порядки и твърдения и ги претопява в нови разбирания към обкръжаващата ни среда.

В психосоциален план, трета чакра е свързана с изначалния, първичен страх. Страхът, който се базира на непреработена информация, старите записи от минали животи, върху които се натрупват всички исторически наши страхове, както и нашите преживявания в настоящето.

Неспособността на човек да се изправи пред страховете си и да се справи с тях, създава блокаж на нивото на трета чакра. Това са най-често срещаните прояви. Наличието на блокажи на това ниво ни пречи да видим ясно ситуацията, в която се намираме, защото основен наш лост за интерпретацията ни са страховете ни. „На страха очите са големи“ казва нашият фолклор. Израз на тази поговорка се намира имено в трета чакра.

Този огнен център описван в много източници, като вътрешно слънце(слънчев сплит), е свързан с основните органи на храносмилателната система.

Символиката се изявява във физическата материя, като разгражда химическата храна, използвайки я за енергия на нашия организъм. Органите влизащи под неин контрол са стомахът, панкреасът, черния дроб, жлъчния мехур, далак, лумбалните прешлени и общата храносмилателна система, свързана пряко с 2-ра чакра.

Ендокринното и свързване е надбъбречните жлези.  Секрецията на надбъбречната жлеза се състои в производството на няколко важни хормона който регулират стреса и метаболизма.
Физиологичните промени, настъпващи в нас при нарушаване баланса на този център се проявява в свързаните с чакрата органи.

Така, постоянно растящият стрес в живота ни и постоянните изисквания към нас на работното място, законодателни устройства, налагащи  постоянен натиск върху нас заедно с вътрешното чувство на безсилие, лесно може да се прояви като язва на стомаха или дванадесетопръстника. Социално значимо заболяване в наши дни е диабетът, което прочетено във фино енергийната матрица, се превежда като загуба на личната власт над живота, свързана с метафоричното усещане за живот, в който сладостта си е отишла. Хормоналният дисбаланс и дегенерацията на надбъбречните жлези води до горепосочените явления. Нахлуващата умора и недоспиването са част от видимите прояви на осезаемото за нас физическо ниво.

Практики за хармонизиране
Практикуващите медитация, използват  съсредоточаване върху зоната на чакрата ежедневно в рамките на минимум 5 минути. Цвета който се визуализира върху зоната на чакрата е жълт.

За звукови вибрации Мантрата е РАМ. Продължителното и отекващо повторение на гласната А също допринася за настройка в тази област. Употребата на външни вибрационни стимули за чакра 3 са настроени на 320 Hz честота. Музикалния тон чрез който се въздейства е Ми. При успешна практика усещането което изпитва тялото ви е за сила и справяне с настоящите ви проблеми.
Пожелавам ви сбъдване.

Подготвил:  Свилен Калинов